Per què triar Religió?

Vuit qüestions que ens poden servir per escollir la classe de religió, però abans un powerpoint de presentació (inspirats i/o “mig plagiats”, ambdòs, d’altres que volten per la xarxa però dels quals ara no en recordo la procedència):

Vodpod videos no longer available.

1 – Els nostres fills ja han anat a la catequesi, perquè han d’optar per la classe de Religió? 

Perquè són coses totalment diferents:

* La catequesi es dóna a la Parroquia i a la família; és un procés d’introducció i d’adhesió. Allí es té en compte la fe. 

* La classe de Religió explica el contingut del cristianisme (i de les principals religions del món) en relació amb els altres sabers. Va dirigida als creients i als no creients. S’avaluen els continguts i la seva comprensió, no pas la fe de cadascú.

2 – A casa ja transmetem als nostres fills valors cristians (o al menys universals), per què triar Religió? 

Per a continuar la tasca educativa de la familia, centrant el saber religiós dins el camp educatiu i actual de l’ensenyament.

3 – Si, com a pares, no li donem massa importància a les qüestions religioses. Per què triar Religió? 

Precisament perquè és bo confiar una matèria amb els professionals qualificats per a transmetre, de manera rigorosa, els coneixements necessaris per a formar persones cultes que sàpiguen:

– comprendre la història i la cultura de la humanitat,

– distingir els elements constitutius de la nostra cultura,

– entendre altres postures i opcions,

4 – Però, és que el contingut de la matèria de Religió no pot donar-se en altres matèries, com ara Història, Filosofia, Ètica…? 

La Religió, com a matèria, és més que un fet històric o una idea: és un coneixement especialitzat. Precisament ara, quan valorem la qualitat educativa, no resulta seriós incrementar els continguts d’unes matèries educatives reduïnt la seva propia especialització. 

5 – La Religió a Educació Secundaria: convé tenir una assignatura més? 

Sí, perquè:

– capacita per a comprendre les creences pròpies i les dels altres amb total respecte,

– atén als nostres orígens, per l’estudi del cristianisme i les altres religions en les diverses èpoques històriques, 

– obre camins per a les qüestions que els joves es pregunten, oferint respostes enriquidores,

– i aporta els fonaments d’una moral que: dóna raons per a estimar, tenir esperança i sentit en la vida, i potencia la justícia i la fraternitat entre els pobles.

6 – Religió a Batxillerat: per què optar per Religió?

– Perquè la classe de Religió col·labora en la consecució del 90% dels objectius del Baxillerat.

– Perquè a la classe de Religió es raonen les respostes que han donat els filòsofs, creients i no creients, al voltant de Déu i el sentit de la vida. 

– Perquè és una matèria complementària entre la fe i la ciència. 

– Perquè és una opció per a una ètica basada en la dignitat de la persona, constructora d’un món més just, que possibilita una actitud de recerca d’accions personals, des de l’esperança i el compromís. 

– Perquè l’asignatura de Religió sí que compta per a la construcció d’una vida més plena, molt més enllà d’una nota.

7 – Però no és un privilegi de l’Església que hi hagi Religió a l’Escola?

No, en absolut. No és ni de lluny un privilegi per a ningú. L’existència de la Religió en el sistema educatiu no és una concessió de l’Estat ni de cap Govern, ÉS UN DRET FONAMENTAL dels pares i dels alumnes, recollit en totes les Lleis Internacionals i en les nostres pròpies.

Que l’Estat sigui no confessional no vol dir que hagi d’estar en contra de la Religió, sinò que l’Estat no té una confessió religiosa pròpia i única. Es defineix no confessional per a poder garantir la llibertat de tots els ciutadans. Així, tota confessió religiosa que tingui un Acord amb l’Estat (en aquests moments: Catòlics, Jueus, Musulmans i Evangèlics) pot fer-se present al sistema educatiu. 

L’exclusió de la Religió de l’escola pública vulneraria la llibertat religiosa (art. 16 de la Constitució Espanyola), el dret dels pares en la formació dels seus fills (art. 27.3 de la Constitució Espanyola) i la formació mateixa dels alumnes (art. 27.1 de la Constitució Espanyola), així com altres resolucions internacionals incorporades al nostre sistema legislatiu.

8 – No seria millor posar la classe de Religió fora de l’horari escolar?

Els qui defensen aquesta idea estan pressuposant que la Religió no té cap valor per a estar juntament amb les altres matèries. Pensen que l’ensenyament de la Religió no és necessari per a la formació integral de la persona, de manera que si no es dóna, no passa res. És a dir, preferirien veure-la com una activitat extraescolar lliure i fora de l’horari escolar.

En realitat, en el fons estan dient que la Religió no afecta a la personalitat, a la vida mateixa de les persones, que ha de quedar reduïda a la intimitat i al temple, que la vida social, moral i cultural és independent i no té cap influència de la Religió. Les lliçons històriques ens mostren que on s’ha donat aquest fet, el deteriorament moral i social ha sigut molt gran. 

Fora de l’horari escolar l’ensenyament de la Religió no tindria les garanties necessàries, ja que és un Dret Fonamental. Quedarien vulnerades totes les disposicions legals vigents, tant nacionals com internacionals.

 

************************** 

Aquestes vuit qüestions són un extracte dels següents documents:

* 50 preguntas a la enseñanza de la Religión Católica en la escuela, del Secretariado de la Comisión Episcopal de Enseñanza y Catequesis, Editorial Edice, Madrid, 2004.

* Tríptico: “Matricula a tus hijos en Religión y Moral Católica. Apuesta por una enseñanza humanizadora y actual”, de la Comisión Diocesana de Enseñanza y Educación Católica, del Arzobispado de Valencia.

Vodpod videos no longer available.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s