Petit conte africà

Diu aquest conte, que prové de l’Àfrica del Sud, que…

“…un antropòleg va proposar un joc als nens d’una tribu africana. Va posar un cistell ple de fruites prop d’un arbre i va dir als nens que aquell qui arribés primer guanyaria tota la fruita que hi havia.

Quan va donar la senyal de sortida, ell pensava que tots els nens sortirien corrent però, tots els nens es van agafar de les mans i van començar a córrer junts. Quan van arribar al cistell van agafar tots el premi de la fruita i es van asseure a fi de gaudir del premi tots plegats.

Estranyat, l’antropòleg els va preguntar per què havien corregut d’aquella manera quan només un d’ells podia haver guanyat el premi si arribava el primer. Els nens li van respondre: Ubuntu, cap de nosaltres hauria pogut ser feliç ell sol amb tota la fruita si els demés estaven tristos i sense res.”

Ubuntu: aquesta paraula significa “Jo sóc perquè nosaltres som”. A l’Àfrica del Sud, els xhoses i els zulus tenen aquesta paraula per definir el concepte d’humanitat (que també es tradueix per una cosa així com «som persones perquè hi ha altres persones» o «jo sóc perquè els altres són»). És una paraula lligada al perdó que ha estat primordial en la transició política de l’apartheid a la democràcia.

Font: Cuento de Luz (Esp), i “Ubuntu. Estimada terra africana.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s