“Quan un fet així passa, alguna cosa no hem fet bé”

Font: El Punt Avui

Un professor amb cara d’haver vist alumnes de totes mides i colors s’ajup i amb un retolador escriu sobre el gran mural blanc amb una llaçada negra estès al terra de la plaça Sant Jaume: “Quan un fet com aquest passa, és que alguna cosa no hem fet bé”. Una mica més enllà, un grup d’alumnes de l’institut Joan Fuster també escriuen algun missatge i després s’abracen, entre plors, emocionats. Al seu costat, l’Isidre Gutiérrez, professor de biologia del mateix institut del barri de Navas, escriu al mateix mural: “Mai t’oblidarem. Els teus companys del Fuster”.

foto concentracio-Sant-Jaume diari ARA

Aquests són alguns dels molts missatges que ahir van escriure els tres-cents professors que es van concentrar davant el Palau de la Generalitat en un acte de solidaritat amb l’institut Joan Fuster i de record del professor Abel Martínez, mort dilluns per un alumne de 13 anys. La concentració va començar amb un minut de silenci i un llarg aplaudiment i va acabar amb crits de “Rigau dimissió”.

Amb el professor Isidre Gutiérrez també van ser presents a la plaça altres membres del claustre del Joan Fuster que van rebre moltes mostres de suport i afecte dels seus col·legues d’altres instituts. Ahir, primera jornada de classes després els fets de dilluns, va ser un dia “dur”, segons va explicar Gutiérrez, que tem que superar el tràngol “serà més dur per als professors que per als alumnes”.

En la concentració d’ahir, tot i els crits contra la consellera, hi havia més ganes de reflexió que de protesta. Ningú atribuïa el terrible succés de dilluns a cap gestió concreta i negligent de l’administració, però, com es llegia en alguns dels missatges escrits en el mural del terra, els professionals concentrats ahir sí que demanaven que el cas sigui pres com “un avís” i que es facin polítiques que donin més protagonisme a l’escola, els serveis socials i la salut.

En aquesta línia, la paraula retallada era en boca de molts dels concentrats ahir a la plaça, amb l’ànim de denunciar que ara hi ha menys mitjans que abans per tractar amb eficàcia la complexitat del dia a dia d’un institut on sovint cal contenir alguns alumnes amb actituds violentes.

“Cal tenir molt present que molts nois poden estar condicionats per l’actual situació de crisi econòmica, nanos que potser no poden fer tots els àpats o que sóc víctimes d’altres situacions de precarietat”, comentava una professora d’un institut del Raval. Una companya d’aquesta professora recordava que arran de la retallada pressupostària s’han reduït els equips d’assessorament psicopedagògics (EAPS), que són indispensables en al tractament d’alumnes amb problemes específics, també mentals.

Comissió governamental

Per la seva banda, el govern ha decidit crear una comissió per tal de seguir el cas “excepcional” de l’alumne del Fuster. En aquesta comissió hi haurà representants d’Ensenyament, Benestar Social i Salut.

També ahir, la consellera de Benestar, Neus Munté, va demanar “temps i calma” per poder fer un diagnòstic acurat del menor, que està sent tractat pels professionals de la unitat de psiquiatria infantil de Sant Joan de Déu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s