Ciberassetjament escolar

Ensenyament activa un protocol contra el ciberassetjament escolar davant el fenomen d’Informer i Gossip. La Generalitat calcula que el 20% dels instituts catalans ja tenen pàgines de rumors a Facebook.

La febre dels "informers" ha arribat als instituts.

La febre dels “informers” ha arribat als instituts.

La Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat ha activat aquest divendres (25 de gener) un inèdit protocol d’actuació contra el ciberassetjament escolar al detectar-se nous casos als instituts catalans amb l’aparició les últimes setmanes de pàgines de rumors anònims Informer a la xarxa social Facebook i l’aplicació per a iPhone Gossip, on s’han detectat insults i amenaces d’alumnes.

La directora general d’Atenció a la Família i de la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ha apuntat que es tracta d’un treball que es ve gestant des de fa mesos i que dóna continuïtat a les recomanacions i informacions sobre prevenció i detecció del ciberassetjament que les famílies poden consultar a la web Família i Escola.

Supervisió dels menors

Així, Ruiz ha insistit en la “tasca indispensable” dels pares a l’hora de supervisar els menors perquè aquests casos es donen especialment fora de l’horari lectiu, ja que els mòbils als centres educatius han d’estar apagats.

La directora general ha explicat que el protocol, adreçat als instituts, indica els passos a seguir en cas que els centres “detectin un alumne assetjat o assetjador”, avalua la gravetat del fet i com s’ha de resoldre: mitjançant el diàleg entre els alumnes implicats, o bé amb mesures cautelars, expedients disciplinaris o amb el suport terapèutic o socioeducatiu.

Alhora, l’alumne afectat rep protecció i també suport educatiu, a la vegada que es consensuen actuacions amb les famílies i s’intensifica el treball amb la classe on s’ha produït el conflicte; en cas que es tracti de fets molt greus, Ensenyament preveu recórrer a la Fiscalia de Menors si cal.

Denunciables al mateix Facebook

El protocol té un annex sobre l’Informer en què Ensenyament recorda, “considerant la preocupació que està provocant dins de la comunitat educativa”, que aquestes pàgines són denunciables al mateix Facebook, que les retira si rep diverses notificacions.

Recomana que “en el cas que alguna persona vulgui presentar alguna denúncia davant l’existència d’un fet penal com ara injúries o amenaces”, el primer que s’ha de fer és una captura de pantalla per adjuntar-la a l’escrit de denúncia i entregar-la a comissaria.

El 20% dels instituts

Ruiz ha xifrat en un 20% l’afectació de l’Informer en el conjunt dels instituts catalans, tant públics com concertats, i ha afegit que la Generalitat ha treballat amb els Mossos d’Esquadra per realitzar algunes actuacions per sensibilitzar els alumnes abans que la situació s’agreugi.

Sobre els insults que corren per Gossip, Ruiz ha comentat que Ensenyament no hi pot entrar perquè es tracta d’un aplicació mòbil, de manera que depèn de les famílies, que decideixen si els menors han de tenir internet al seu ‘smartphone’.

L’empresa creadora de Gossip, Crows&Dogs, que ja té 26.000 usuaris i 24.500 descàrregues en mòbils, sosté que està prenent mesures per frenar les males pràctiques, com bloquejar usuaris, filtrar comentaris per paraules o moderar el flux de missatges; a més, en la pròxima actualització d’aquesta ‘app’, exigirà que l’usuari sigui major d’edat.

Font: El Periódico, 25/01/2013

L'”informer” de xafarderies, El Periódico, 21/01/2013

Una aplicació de xafarderies inquieta escoles catalanes

Primeres denúncies per “Gossip”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s